Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Ζωγραφίζοντας για την ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες

Συχνά τα μάτια των παιδιών βλέπουν πιο καθαρά από εκείνα των ενηλίκων. Η κρίση τους είναι πιο γνήσια και , ίσως περισσότερο αντικειμενική. Αυτό, θα το διαπιστώσουν όσοι επισκεφθούν την ομαδική μαθητική έκθεση "Ζωγραφίζουμε για την ειρήνη των λαών και τις ανθρώπινες αξίες" που διοργάνωσε η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και συμμετέχουν 80 σχολεία από την Αττική.
Το δικό μας γυμνάσιο, συμμετέχει στην έκθεση, εκπροσωπώντας το Δήμο Αχαρνών, με 5 ομαδικά κολλάζ 20 μαθητών από τη Β' τάξη. 
Τίτλος του έργου τους: "Τα Πρόσωπα του Πολέμου". Πρόκειται για πορτραίτα που φιλοτεχνήθηκαν με κάρβουνο από τα παιδιά, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το δράμα των προσφύγων που κατέφθασαν στη χώρα μας. Τα παιδιά δουλεύοντας μέσα από τη βιωματική δράση "πολιτισμός και δραστηριότητες τέχνης" και το μάθημα των εικαστικών, ερεύνησαν πρώτα το ρόλο της τέχνης ως μέσο διαμαρτυρίας και προβολής κοινωνικών προβλημάτων. Μελέτησαν αντίστοιχα έργα τέχνης, όπως η Γκερνίκα του Πικάσο, επισκέφθηκαν την υπαίθρια έκθεση γλυπτών στο Πάρκο των Ψυχών της Πάρνηθας και πήραν επί τόπου συνέντευξη με το δημιουργό της Σπυρίδωνα Ντασιώτη, όπως παρουσιάσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Στη συνέχεια, αποφάσισαν να σχεδιάσουν με κάρβουνο τα πρόσωπα των προσφύγων, δίνοντας έμφαση στην αποτύπωση των συναισθημάτων των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Με τα πορτρέτα που σχεδίασαν, αλλά και με άλλα στοιχεία, φωτογράφησαν καρέ-καρέ τα έργα τους δημιουργώντας ένα μικρής διάρκειας βίντεο που διηγείται χωρίς λόγια την πορεία των ανθρώπων, από το ξέσπασμα του πολέμου, ως  την άφιξη και την υποδοχή τους στη χώρα μας. Τέλος, δημιούργησαν 5 μεγάλα κολλάζ, με τα οποία παίρνουν μέρος στην ομαδική μαθητική έκθεση.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες 11 Μαΐου, φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο) και θα διαρκέσει ως τις 20 Μαΐου. Συμμετέχουν 80 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Αττική. Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική παρουσίαση των έργων, μέσα από τα οποία βγαίνει όλη η ευαισθησία των παιδιών απέναντι στο δράμα των προσφύγων και των θυμάτων του πολέμου.

Στιγμιότυπα από την έκθεση:Τα έργα των μαθητών μας που συμμετέχουν στη έκθεση:

Το βίντεο που δημιουργήσαμε:


Περισσότερα για τη μαθητική έκθεση:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου