Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού....εικονογραφημένη

Με το ξεκίνημα της καινούριας σχολικής χρονιάς, μπήκαν οι τελευταίες πινελιές σ' ένα έργο που είχε ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη. Πρόκειται για την εικονογράφηση της "Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού", ένα έργο που μιλάει στις καρδιές όλων μας, είτε έχουμε ρίζες στον Πόντο είτε όχι. Ειδικά όμως στο σχολείο μας, που από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του είχε στο μαθητικό δυναμικό του παιδιά ποντιακής καταγωγής, το έργο αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία. 
Σήμερα τα παιδιά αυτά, είναι οι γονείς των σημερινών μας μαθητών, μια που το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών μας έχει καταγωγή από τη μαρτυρική γη του Πόντου.
Η τοιχογραφία βασίστηκε στην ιδέα και στα σχέδια ενός μαθητή μας ποντιακής καταγωγής, του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, ενός παιδιού ταλαντούχου, τόσο στη ζωγραφική, όσο και στη βυζαντινή μουσική, στην ποντιακή λύρα, αλλά και αριστούχου μαθητή!! Ο ίδιος έκανε τα προσχέδια και σχεδίασε το θέμα στον τοίχο. Επίσης έψαξε και βρήκε τις ιστορικές πληροφορίες καθώς και τις εικόνες-ντοκουμέντα απευθυνόμενος στην Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής "ο Καπετάν Ευκλείδης". 
Ο Βασίλης, ο Παύλος, η Αναστασία, η Δέσποινα, η Αυγή και άλλοι συμμαθητές του βοήθησαν, βάζοντας τις πινελιές στο έργο αυτό που είναι πραγματικά πολύ μεγάλο σε διαστάσεις, αλλά και δύσκολο από άποψης τεχνικής,καθώς συνδυάζει ζωγραφική σε τοίχο και κολλάζ ταυτόχρονα.

Κωνσταντίνος και Βασίλης, στο ξεκίνημα του έργου.

Η περυσινή σχολική χρονιά όμως, τελείωσε αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο και άφησε το έργο ανολοκλήρωτο. Έτσι χρειάστηκε λίγος χρόνος παραπάνω, ώστε με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς να μπουν οι τελευταίες πινελιές από άλλους μαθητές και από την υπογράφουσα, μια και ο Κωνσταντίνος είναι πια μαθητής λυκείου. Θα είναι όμως παρών, όπως και όλοι μας στην εκδήλωση που διοργανώνει το 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών με την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής "ο Καπετάν Ευκλείδης", στις 19 Νοέμβρη, εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιστορία του Πόντου.



Η εξέλιξη του έργου, βήμα βήμα!


















Στη γωνιά αυτή του σχολείου συναντιέται και συνυπάρχει ο Ποντιακός ελληνισμός που αποτελεί μεγάλο μέρος της σύγχρονης τοπικής κοινωνίας, μαζί την Μενιδιάτικη παράδοση και τέχνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου